12.11.2020

Da li je u redu zameniti prozore zimi?

Da li je zima dobro vreme da angažujete profesionalca koji će vam postaviti zamenske prozore? Sigurno ne zvuči tako, ali s druge strane, bili biste iznenađeni kako možete imati koristi.

Ledene hladne temperature, sneg na tlu, led na krovu, osećaj pet minuta dnevne svetlosti i udari vetra toliko hladnog da vas zaustave na tragu. Da li je zima dobro vreme da angažujete profesionalca koji će vam postaviti zamenske prozore? Sigurno ne zvuči tako, ali s druge strane, bili biste iznenađeni kako možete imati koristi.

Pre svega, odgovorimo na vekovno pitanje: da li možete zameniti prozore zimi? Da možete. Vlasnici kuća brinu da će vremenske prilike i sezona prigušiti rad i ugradnju novih prozora ako je ovu odluku, iako izvodljivu zimi, bolje prepustiti toplijim mesecima proleća ili leta.

Uzmite u obzir materijale koji se koriste za postavljanje prozora, isti oni za koje biste mogli da brinete neće uspeti ni na hladnim temperaturama: zaptivne mase, izolacijska pena, lepkovi itd. Kada prođete ovim prolazima u prodavnici gvožđa, primetićete da mnogi od ovih proizvoda imaju verzije posebno dizajnirane za uspešno izvođenje u hladnim uslovima. Isto važi i za profesionalne razrede proizvoda za ugradnju prozora.

Projekti kuća se ne zaustavljaju zimi, a samo zato što se napolju smrzava ne znači da vam neće trebati nanošenje zaptivača ili lepka. I proizvođači i dobavljači to prepoznaju i dizajnirali su ove proizvode da funkcionišu kroz spektar temperatura. Zimi je moguće i korisno je instalirati prozore.