12.07.2020

PVC prozori

Ukoliko se odlučite za renoviranje stambenog ili poslovnog prostora svakako će Vam prvi korak biti zamena stare stolarije. Danas je veoma uočljivo da se vlasnici nekretnina odlučuju na ovaj korak i iz ekonomskih razloga.

Stari prozori – veliki energetski gubici

Ukoliko se odlučite za renoviranje stambenog ili poslovnog prostora svakako će Vam prvi korak biti zamena stare stolarije. Danas je veoma uočljivo da se vlasnici nekretnina odlučuju na ovaj korak i iz ekonomskih razloga. Na novim objektima, da bi se dobila upotrebna dozvola, oni moraju da ispunjavaju stroge zahteve u pogledu energetske efikasnosti, a tu je svakako glavni elemet stolarija jer se kroz nju i ostvaruju najveći energetski gubici. Sa pojavom energetskog pasoša koji objekti u novogradnji moraju posedovati, stolarija mora svojim kvalitetom i funkcionalnošću da u potpunosti ispunjava svoju izolacionu ulogu. Problem su stari objekti koje i dalje ‘’krasi’’ dotrajala, rasušena, najčešće drvena stolarija. Živimo u svetu ograničenih prirodnih resursa i njihovo rasipanje za zagrevanje i hlađenje objekata kod kojih se ostvaruju veliki energetski gubici je nedopustivo. U posao osvešćivanja i buđenja svesti stanovništva o značaju kvalitetne stolarije, ograničenosti prirodnih resursa i velikoj isplativosti investicije zamene stare stolarije, uključila je se i država svojim subvencijama, kao i banke koje su u ponudu uvrstile povoljne kredite za zamenu stolarije i unapređenje energetske efikasnosti.

PVC prozori smanjuju račune

PVC prozori su, u konkurenciji ostalih materijala koji se koriste za izradu prozora, preuzeli primat. Osvojili su tržište svojim:

  • kvalitetom
  • komfornošću pri rukovanju
  • kvalitetom toplotne i zvučne izolacije
  • lakim održavanjem
  • paletom boja i oblika

i sa pravom poneli titulu najprodavanijeg građevinskog elementa. Ali da bi pvc prozor štedeo energiju mora se voditi računa o čitavom nizu pojedinosti zato što prozor čine i kvalitetan profil, ali i okov i staklo, kao i kvalitetna ugradnja. Kupac mora biti krajnje pažljiv, ali i informisan prilikom izbora firme sa kojom će sarađivati jer samo kvalitetan pvc prozor i pravilno ugrađen je energetski efikasan. Takav proizvod donosi uštedu u domaćinstvu, odnosno smanjuje potrošnju energenata i utrošak električne energije. Iz tog razloga ne postoji investicija koja se u potpunosti isplaćuje kao zamena dotrajale stolarije.

Kada su PVC prozori kvalitetni

Konačno ste se odlučili da zamenite stari prozor, izabrali firmu, odgovarajući profil i okov, i tek tada ćete biti izloženi ’’slatkim mukama’’. Odabrati pravi oblik prozora i ne mora da bude problem ukoliko niste avanturista, ali način otvaranja i izbor boje će biti pravi izazov. I u trenutku kada pomislite da da ste završili dolazi na red staklo, a njih ima od dekorativnih do sigurnosnih, preko niskoemisionih, sa ili bez reflektujućeg sloja, sa različitim karakteristikama, a Vama treba maksimalno propuštanje sunčeve svetlosti, zaštita prostorije od pregrevanja leti, ali i propuštanje sunčeve toplote u zimskim mesecima... I onda se srećete sa dva stakla, zaptivačem, distancionim ramom i plemenitim gasovima koji ispunjavaju prostor između sprečavajući kondenzaciju, a Vi se pitate da li ja sve to moram zaista da znam. Pa ne morate, ali morate naći kvalitetnu firmu koja ima kvalitetne komponente, znanje i veliko praktično iskustvo jer Vama treba energetski efikasan PVC prozor koji obezbeđuje toplotnu i zvučnu izolaciju, estetski lep proizvod u svojoj punoj funkciji.

...PVC prozor je ukras prostora

Da bi zaista PVC prozor bio ukras Vašeg stambenog ili poslovnog prostora mora biti kvalitetno proizveden i pravilno ugrađen, a to mogu uraditi samo firme koje su pravi profecionalci. I tada možete reći konačno zbogom farbanju stolarije i prozorima koji zauzimaju gotovo ceo zid prostorije. Elegancija je drugo ime za PVC prozor.