30.07.2020

Reciklaža PVC profila

  

U daljem tekstu objasnićemo Vam kako izgledaju PVC profili nastali od recikliranih materijala da bi znali da razlikujete od kvalitetnijih PVC profila iz Nemačke koje mi koristimo.


Novi visokotehnološki profili nastaju iz recikliranih plastičnih prozora, jer se čisti PVC reciklira. Ovo štedi resurse i čuva životnu sredinu. Prozorski profili sa reciklažnim jezgrima praktični su dokaz funkcionisanja kružne ekonomije. Razlikuju se od profila u izvornom materijalu samo donekle u boji, ali imaju 100% isti kvalitet, tj. Takvi PVC profili lako ispunjavaju visoke standarde kvaliteta koji su potrebni za plastične prozore, naravno i u pogledu toplotne i zvučne izolacije.

Da biste mogli ponovo obraditi PVC sa prozorskih profila, profila ili starih prozora, neophodno je da u potpunosti uklonite sve materijale koji se ne sastoje od PVC-a pre obrade. Usitnjeni prozor se vraća pre i posle elektrostatičkog odvajanja gume. Uticaj stranih materijala kao što su drvo, metal, staklo itd. u PVC granulatu je očigledan. Rezultat je oštećenja ekstrudera, alata i finalnog proizvoda. 

Iako se ovi materijali uglavnom mogu lako odvojiti pomoću ustaljenih tehnologija razdvajanja (magnetno odvajanje, odvajanje vibrirajućeg stola, itd.), odvajanje plastificiranih PVC zaptivača i naročito gumenih zaptivača nije tako lako. Plastificirani PVC očigledno se lako meša sa čvrstim PVC-om. Međutim, tada nastaje problem što se boja granulata posle ekstrudiranja znatno menja. Posebno kod traka za zadržavanje stakla, tj. s velikim udelom obojenih (crnih) profila, konačni proizvod postaje sve siviji i samim tim neprivlačniji. 

Još je problematičnije ako su materijali od gumenih zaptivača prisutni u povratu. Gumeni zaptivni materijal se ne topi u ekstruderima i ne veže sa PVC-om. Kada se profil ekstrudira takvim granulatom koji sadrži kontaminaciju gume, na površini se pojavljuju „prištići“, a profilni kanali se zatvaraju u alat za ekstruziju itd. Posebno u novim dizajnima prozora, u kojima se za višu toplotnu izolaciju koriste multikomorni profili, a naročito zbog veće toplotne izolacije, komorni mostovi koji se ovde koriste su samo nekoliko desetina milimetra debljine, tako da već jedan mali komad gume koji se uhvati u alatki za takav profil može dovesti do nekoliko metara profila otpada pre nego što se takva šteta otkrije. Guma se u određenoj meri može odvojiti filtracijom taline u ekstruderu, ali samo ako nivo gume nije previsok. Ovo se takođe odnosi i na druge nečistoće poput drveta i metala ili druge plastike sa višim talištem od PVC-a.