24/7 smo
Vam na usluzi
063 105 9222

Zašto su PVC prozori osvojili tržište?
PROZORI

Prozori su građevinski element prisutan na gotovo svakom objektu. Kao takav imao je potrebu da prođe razne faze usavršavanja u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, ali i dizajna. I dok je nekada ispunjavao isključivo svoje glavne funkcije propuštanje svetlosti, provetravanje i da bude barijera između unutrašnjosti objekta i spoljne sredine, danas se od prozora očekuje mnogo više. Prvo treba pomenuti veći izbor materijala od kojih se izrađuju prozori. I dok se nekada nezamenjivi drveni prozori šalju u istoriju, njihovo mesto zauzimaju prozori izrađeni od novih materijala. Mi ćemo se fokusirati na PVC prozore koji su osvojili tržište izuzetnim odnosom kvaliteta koji dobijamo i njegove cene.

PVC prozori su odlični toplotni izolatori:

Brojna istraživanja su potvrdila da se najveći energetski gubici, čak do 30%, ostvaruju kroz dotrajale prozore. Najveću površinu prozora zauzima staklo, tako da se kod izrade PVC prozora posebno vodi računa o kvalitetu stakla koje se ugrađuje u njih. PVC prozori se prave u kombinaciji sa najmanje duplim, a možete izabrati i trostruko staklo. Ugradnjom ovih stakala toplotni gubici, ali i prodor toplote iz spoljne su svedeni na minimum. Direktna posledica smanjenih toplotnih gubitaka je manji utrošak energenata tokom grejne sezone, kao i potrebe za rashlađivanjem prostorija u toku letnjih meseci što se ogleda u smanjenju zaduženja na računima, ali i smanjenoj emisiji štetnih gasova, odnosno očuvanju životne okoline.

PVC prozori kao zvučni izolatori:

PVC prozori su odlični zvučni izolatori čemu doprinosi kvalitet samog proizvoda koji omogućava da ovaj građevinski element predstavlja idealnu barijeru između spoljašnjosti i unutrašnjosti objekta. Kao takav je idealno rešenje za život na velikim visinama, u soliterima, koji je karakterističan za Beograd. Poznato da je zvuk ide u visinu i ovaj problem je posebno izražen tokom noći kada je najveća potreba za potpunom tišinom i kvalitetnim snom, a u tim satima se buka najviše čuje. Takođe su idealno rešenje za život pored škola, igrališta, fabrika ili prometnih saobraćajnica.

Funkcionalnost:

Prenaseljenost u velikim gradovima i skup kvadratni metar stambenog i poslovnog prostora su jednostavno primorali stručnjake da posebnu pažnju obrate na funkcionalnost životnog i radnog prostora. Tako da su se PVC prozori nametnuli i u tom segmentu jer pružaju mogućnost različitih načina otvaranja i kombinovanja fiksnog dela prozora sa elementima koji se mogu otvarati. Na taj način obezbeđuju

  • dovoljno svetlosti u prostorijama,
  • mogućnost provetravanja,
  • smanjenu površinu zida koja je neupotrebljiva i
  • mogućnost korišćenja prostora ispod prozora

kada se izabere odgovarajući način otvaranja prozora, poput otvaranja na kip, za koje nije potrebno zauzimati okolini prostor oko prozora.

Dugotrajni i jednostavni su za održavanje:

PVC kao materijal odlikuje se izuzetnim karakteristikama koje su ga i učinile gotovo nezamenjivim u savremenom građevinarstvu. Svakako je potrebno posebno naglasiti izuzetnu postojanost na niskim i visokim temperaturama. Za razliku od drveta, PVC prozori se ne mogu rasušiti, izvitoperiti, farba na njima je postojana – nema potrebe za farbanjem, odlikuje ih dug ‘životni vek’ i lako održavanje. Dovoljno je povremeno ih obrisati vlažnom krpom i vaši prozori će zablistati.

Odlučili ste se za PVC prozore:

I na kraju kada se odlučite da stare prozore zamenite sa PVC prozorima, bitno je da firma za koju se odlučite bude sa velim iskustvom u ovoj oblasti i kvalitetnim proizvodom, da vam daje garanciju i ima stručno osoblje koje će vam pomoći da izaberete PVC prozor u skladu sa vašim željama. U sklopu prozora možete naručiti i komarnike ili roletne, izbor oblika i boja je veliki, ali i načina otvaranja. Samo kvalitetan PVC prozor i pravilna ugradnja povećavaju energetsku efikasnost objekta.

Povećavaju energetsku efikasnost objekta:

Već smo pomenuli da su PVC prozori izuzetni toplotni izolatori. Ali da bi ispunili svoju punu energetsku funkciju moraju biti kvalitetno izrađeni i ugrađeni. Svaki ovaj segment je od presudne važnosti u pogledu energetske efikasnosti. Znači, kvalitetan PVC profil, okov, gume i staklo koje ispunjava zahteve toplotne izolacije uz stručnu ugradnju može dovesti do povećanja energetske efiksnosti objekta. Osim toga, takvi objekti koriste značajno manje energije za grejanje i hlađenje, čime se smanjuje emisija štetnih gasova u okolnu sredinu, ali i čuvaju ograničeni prirodni resursi.

Related Posts