02.07.2020

Aluminijum ili PVC prozori ?

To je dugogodišnja rasprava o tome šta je bolje, a za vlasnike domova može biti teška odluka kada su u pitanju postavljanje novih prozora. Pogledaćemo prednosti i nedostatke uPVC-a i aluminijumskih prozora kako bismo vam pomogli da donesete pravi izbor za svoju imovinu i budžet.


To je dugogodišnja rasprava o tome šta je bolje, a za vlasnike domova može biti teška odluka kada su u pitanju postavljanje novih prozora. Pogledaćemo prednosti i nedostatke uPVC-a i aluminijumskih prozora kako bismo vam pomogli da donesete pravi izbor za svoju imovinu i budžet.


Izdržljivost PVC i  aluminijumskih prozora


PVC (neplastificirani poli-vinil-hlorid) popularan je izbor za prozorske okvire od 1980-ih. To je veoma izdržljiv materijal i otporan na trulež, što znači da ima dug vek i zahteva vrlo malo održavanja. 

Međutim, okviri se tokom godina mogu degradirati, mada mnogo sporijom brzinom od prozora od drveta, i imaju tendenciju da zahtevaju zamenu nakon 20 do 30 godina.


Aluminijum je takođe veoma izdržljiv materijal, ali visokokvalitetni aluminijumski prozori mogu da traju i do 45 godina, jer se ne degradiraju na isti način na koji može PVC. Za razliku od ostalih metala, aluminijum neće rđati, tako da ne morate brinuti da će vaši prozori u budućnosti zadržati neprimetne mrlje od rđe.


Energetska efikasnost aluminijuma i PVC prozora


Jedan od razloga zašto se aluminij u prošlosti smatrao manje povoljnim od PVC-a je taj što mu je niska toplotna efikasnost. Aluminijum je visoko provodljiv materijal, što znači da toplota kroz njega može proći vrlo lako. Jedno vreme je aluminijum bio viđen kao toplotno neefikasan izbor prozora u poređenju sa uPVC-om.


Međutim, tehnologija je tokom poslednjih nekoliko decenija dosta prešla, a ovih dana aluminijumski prozori i vrata odlikuju inovativni toplotni provaliji unutar okvira, što sprečava da se odvede previše toplote.Sigurnost PVC i aluminijumskih prozora


Zahvaljujući svojoj izdržljivoj prirodi, i aluminijumski i PVC prozori su prilično sigurni, i znatno više od drvenih prozora koji mogu biti podložni prisilnom ulasku ako propadnu. Nivo sigurnosti koji pruža jedan prozor obično se zasniva na kvalitetu brava sa njim.


Bez obzira da li se odlučite za aluminijum ili PVC, pod uslovom da imate trajne, moderne brave sa više tačaka, možete biti sigurni da će vam prozori biti sigurni.


Razlike u zvučnoj izolaciji između PVC i aluminijuma


Jedna od prednosti PVC prozora u odnosu na aluminijum je ta što nude nešto bolju zvučnu izolaciju. To ne znači da su aluminijski prozori loši na zvučnu izolaciju, ali PVC malo pobeđuje kada je u pitanju blokiranje vanjske buke.


Međutim, vredi primetiti da mnogo zvučne izolacije potiče od samog ostakljenja, a ne samo od okvira. Ako se odlučite za visokokvalitetno dvostruko staklo, vaš dom treba da ostane relativno tih. Trostruko zastakljivanje još više poboljšava sposobnost prozora da blokira zvuk.


Ako živite u veoma bučnom području, PVC može biti povoljna opcija, ali za većinu vlasnika kuća razlika u zvučnoj izolaciji između dva materijala je zanemariva dovoljno da to ne igra veliki faktor u odabiru između njih.


Estetske razlike između prozora aluminijuma i PVC


Jedan od razloga porasta popularnosti aluminijumskih prozora poslednjih godina je elegantan stil koji nude. Aluminijski prozori mogu biti mnogo vitkiji od PVC, što im daje čist, minimalan izgled koji je veoma popularan u modernim domovima. Druga prednost tankih okvira prozora je da poboljšavaju vidike kroz prozor, tako da ako vaš dom ima izvanredan pogled, možda će vam se svideti ovaj aspekt aluminijumskih prozora.


Takođe je vredno napomenuti da je aluminijum uprkos svojim vitkim okvirima dovoljno čvrst da može primiti velike staklene ploče. To znači da ako imate veliki otvor, možda nećete morati da ga podelite na više okna, što znači da će bolji pogled i prirodnija svetlost moći da uđu u vaš dom.


Atributi aluminijumskih prozora:

Ležeran stil

Minimalistički

Poboljšani vidici

Više prirodnog svetla


PVC prozori imaju malu reputaciju zbog glomaznog i neukusnog izgleda, a plastični izgled nije naročito privlačan za vlasnike kuća koji žele nešto malo jedinstvenije za svoju nekretninu.


Beli PVC ima tendenciju relativno jeftinog, zbog čega je to najčešća boja,ali postoje i druge boje ako se želite odlučiti za nešto neobičnije. Takođe možete dobiti PVC okvire prozora sa efektom drveta.


Atributi PVC prozora:

Različite boje i finiše

Izgled plastike

Dobra vrednost


Aluminijum takođe nudi mnoštvo raznolikosti u pogledu završne obrade. Većina aluminijumskih prozora završena je praškastim premazom što povećava njihovu izdržljivost i stilski izgled.


Vrlo realistični premazi sa efektom drveta mogu se postići i sa aluminijumskim prozorima, što je savršeno za one koji vole klasični, tradicionalni izgled pravog drveta, ali više vole izdržljivost aluminijuma od drveta.


Mnogi aluminijumski prozori takođe mogu da imaju različite završne obrade sa unutrašnje i spoljašnje strane okvira, što vam omogućava da prilagodite izgled prozora kako biste upotpunili unutrašnjost svog doma, usklađujući sa individualnim dekorom svake sobe.