29.04.2020

Da li se PVC stolarija može ofarbati?

Činjenica da je PVC teško obojiti. Razlog je taj što plastika ima malu energiju na površini. Svi materijali i tečnosti imaju „površinsku energiju“ i sada ćemo govoriti o tome kako se odnosi na PVC.

Činjenica da je PVC teško obojiti. Razlog je taj što plastika ima malu energiju na površini. Svi materijali i tečnosti imaju „površinsku energiju“ i sada ćemo govoriti o tome kako se odnosi na PVC.


Površinska energija

Pošto voda ima veću površinsku energiju (površinska energija, SE) od PVC-a, kapljice vode će iskliznuti. Da bi se voda „zadržala“ na PVC-u, njegova energetska površina mora se tretirati na SE kako bi se povećao iznad vode. Prosečni potrošač može učiniti dve stvari za povećanje SE PVC-a od kojih prvi nanesu malo peska na površinu. Ovo će ukloniti površinu kao vosak i stvoriti više prostora za vodu. Drugi način da se podigne SE je brisanje PVC acetona. Aceton je štetan za PVC. Ako nosi PVC u acetonu, to bi potkopalo molekularnu strukturu vremena i uništilo PVC stolariju. 


To, međutim, može biti prednost prilikom pripreme PVC farbanja. Aceton čini dve stvari: omogućava površinama da nabreknu niz malo poroznih, i (2) se raspršuje na površinske voskove koji su u njemu svojstveni. Dakle, aceton će takođe podići SE-a.pvc PVC stolariju Čak i ako potrošač pripremi površinu kako je opisano, SE PVC nikada neće dospeti do vode SE (ovom tehnikom) zbog voskova koji su u PVC-u spoljašnji i unutrašnji. Da bi se borila protiv toga, boja napravljena od mešavine akrila i poliuretana (boja od lateksa) izrađena je sa dodacima za smanjenje straha. Ovi aditivi smanjuju SE PVC boje niže od neobrađenog PVC SE.


Teorija i praksa - PVC stolarija

Teoretski, on ne bi tretirao PVC ako boja ima energiju ispod površine PVC-a, ali postoji problem sa teorijom ... ali to je stvarnost. Empirijski rezultati sugeriraju kombinaciju dobre pripreme površine i boje sa niskim SE što može dovesti do dobrih prianjanja boja na PVC-u.


Ima mnogo više od toga, jer je sastav boje zapravo hemija. Svaki mikro-sastojak i svaka promena pigmentacije može promeniti boju prijanjanja tečnosti na površinu PVC-a, ali to je van okvira ovog članka, jer je u oblasti hemije kao nauka. Izloženost PVC plamenu je još jedan postupak kojim se PVC može farbati. Dakle, „sve u svemu PVC se može farbati ili ga treba pravilno pripremiti ili tretirati bojama koje su dizajnirane posebno za ovu upotrebu.