06.07.2020

Zašto su PVC prozori osvojili tržište?

Prozori su građevinski element prisutan na gotovo svakom objektu. Kao takav imao je potrebu da prođe razne faze usavršavanja u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, ali i dizajna. I dok je nekada ispunjavao isključivo svoje glavne funkcije propuštanje svetlosti, provetravanje i da bude barijera između unutrašnjosti objekta i spoljne sredine, danas se od prozora očekuje mnogo više. Prvo treba pomenuti veći izbor materijala od kojih se izrađuju prozori. I dok se nekada nezamenjivi drveni prozori šalju u istoriju, njihovo mesto zauzimaju prozori izrađeni od novih materijala.

Prozori su građevinski element prisutan na gotovo svakom objektu. Kao takav imao je potrebu da prođe razne faze usavršavanja u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, ali i dizajna. I dok je nekada ispunjavao isključivo svoje glavne funkcije propuštanje svetlosti, provetravanje i da bude barijera između unutrašnjosti objekta i spoljne sredine, danas se od prozora očekuje mnogo više. Prvo treba pomenuti veći izbor materijala od kojih se izrađuju prozori. I dok se nekada nezamenjivi drveni prozori šalju u istoriju, njihovo mesto zauzimaju prozori izrađeni od novih materijala. Mi ćemo se fokusirati na PVC prozore koji su osvojili tržište izuzetnim odnosom kvaliteta koji dobijamo i njegove cene. PVC prozori su odlični toplotni izolatori: Brojna istraživanja su potvrdila da se najveći energetski gubici, čak do 30%, ostvaruju kroz dotrajale prozore. Najveću površinu prozora zauzima staklo, tako da se kod izrade PVC prozora posebno vodi računa o kvalitetu stakla koje se ugrađuje u njih. PVC prozori se prave u kombinaciji sa najmanje duplim, a možete izabrati i trostruko staklo. Ugradnjom ovih stakala toplotni gubici, ali i prodor toplote iz spoljne su svedeni na minimum. Direktna posledica smanjenih toplotnih gubitaka je manji utrošak energenata tokom grejne sezone, kao i potrebe za rashlađivanjem prostorija u toku letnjih meseci što se ogleda u smanjenju zaduženja na računima, ali i smanjenoj emisiji štetnih gasova, odnosno očuvanju životne okoline. PVC prozori kao zvučni izolatori: PVC prozori su odlični zvučni izolatori čemu doprinosi kvalitet samog proizvoda koji omogućava da ovaj građevinski element predstavlja idealnu barijeru između spoljašnjosti i unutrašnjosti objekta. Kao takav je idealno rešenje za život na velikim visinama, u soliterima, koji je karakterističan za Beograd. Poznato da je zvuk ide u visinu i ovaj problem je posebno izražen tokom noći kada je najveća potreba za potpunom tišinom i kvalitetnim snom, a u tim satima se buka najviše čuje. Takođe su idealno rešenje za život pored škola, igrališta, fabrika ili prometnih saobraćajnica.Funkcionalnost: Prenaseljenost u velikim gradovima i skup kvadratni metar stambenog i poslovnog prostora su jednostavno primorali stručnjake da posebnu pažnju obrate na funkcionalnost životnog i radnog prostora. Tako da su se PVC prozori nametnuli i u tom segmentu jer pružaju mogućnost različitih načina otvaranja i kombinovanja fiksnog dela prozora sa elementima koji se mogu otvarati. Na taj način obezbeđuju

  • dovoljno svetlosti u prostorijama,
  • mogućnost provetravanja,
  • smanjenu površinu zida koja je neupotrebljiva i
  • mogućnost korišćenja prostora ispod prozora

kada se izabere odgovarajući način otvaranja prozora, poput otvaranja na kip, za koje nije potrebno zauzimati okolini prostor oko prozora. Dugotrajni i jednostavni su za održavanje: PVC kao materijal odlikuje se izuzetnim karakteristikama koje su ga i učinile gotovo nezamenjivim u savremenom građevinarstvu. Svakako je potrebno posebno naglasiti izuzetnu postojanost na niskim i visokim temperaturama. Za razliku od drveta, PVC prozori se ne mogu rasušiti, izvitoperiti, farba na njima je postojana - nema potrebe za farbanjem, odlikuje ih dug 'životni vek' i lako održavanje. Dovoljno je povremeno ih obrisati vlažnom krpom i vaši prozori će zablistati. Odlučili ste se za PVC prozore: I na kraju kada se odlučite da stare prozore zamenite sa PVC prozorima, bitno je da firma za koju se odlučite bude sa velim iskustvom u ovoj oblasti i kvalitetnim proizvodom, da vam daje garanciju i ima stručno osoblje koje će vam pomoći da izaberete PVC prozor u skladu sa vašim željama. U sklopu prozora možete naručiti i komarnike ili roletne, izbor oblika i boja je veliki, ali i načina otvaranja. Samo kvalitetan PVC prozor i pravilna ugradnja povećavaju energetsku efikasnost objekta. Povećavaju energetsku efikasnost objekta: Već smo pomenuli da su PVC prozori izuzetni toplotni izolatori. Ali da bi ispunili svoju punu energetsku funkciju moraju biti kvalitetno izrađeni i ugrađeni. Svaki ovaj segment je od presudne važnosti u pogledu energetske efikasnosti. Znači, kvalitetan PVC profil, okov, gume i staklo koje ispunjava zahteve toplotne izolacije uz stručnu ugradnju može dovesti do povećanja energetske efiksnosti objekta. Osim toga, takvi objekti koriste značajno manje energije za grejanje i hlađenje, čime se smanjuje emisija štetnih gasova u okolnu sredinu, ali i čuvaju ograničeni prirodni resursi.